“Odazvati se na svaki poziv dobra.”

kategorija:  | objavljeno u: 

Prošla je cijela vječnost od marša (Hoda), oduševljenja i predanosti služenju  koji su mu uslijedili. Možda vam je vjera malo i ‘splasnula’ s prvim kišnim danima. Imate li još snage radosno se susretati s problemima svakodnevice bez gunđanja i jauka tipa ‘Bože uzmi me preko reda‘ i želje da zauvijek­ ostanete skriveni od svijeta pod pokrivačem? Vjerojatno vam treba neka tableta ili savjet za samopomoć.  Pokušajte s nekom farmaceutskom tvrtkom, sumnjam da vam mogu pomoći više od ovih stručnjaka.

Zamijetili ste kako sam se brzo ogradila od vas zaključkom da vam ionako ne mogu uljepšati dan. Također, i da ­­­­­naslovna rečenica zvuči nekako poznato. (Možda ste i povezali kako sam upravo odbila poziv dobra besramno vam uskraćujući pomoć i korisne savjete.) Često je susrećemo kao dio dvaju, mladima iz Frame, iznimno važnih tekstova – u molitvi je Franjevačke mladeži te obrascu obećanja. A možda i ne tako često, obećanja su ipak jednom godišnje, na tuđa se ne mora, a čujem da je i gore spomenuta molitva odavno out. Znate li kako glasi? Ako sada odmahujete glavom pokušavajući se sjetiti onog osmog retka – ne brinite, ne kaže se bez veze da nije sramota ne znati. No neznanje, na posvemašnju žalost, nije opravdanje za nedjelovanje. Ali moglo bi biti znak da se svi trebamo nastaviti usavršavati – u molitvi, razgovorom s prijateljem koji uvijek sluša i sve zna.

Taj prijatelj će nas podsjetiti i se što dajemo obećanjima – riječ da ćemo posvetiti mladost Njemu.  Ne obećajemo zapravo da ćemo razdati sve što imamo, biti beskrajno poslušni i ponizni ili da ćemo  postiti osam od sedam dana u tjednu. Ne pripadamo nikakvoj sekti, ne kažnjavamo se niti vršimo obredna ranjavanja kako se čini neupućenima kad nam slučajno izleti kako idemo u crkvu i tamo se družimo s mladima. Obećajemo nekoliko vrlo jednostavnih i naoko lako izvršivih stvari. Osim neizostavnog života u bratstvu, obvezujemo se na još koju sitnicu – jednostavno, slijediti i odazvati se. Spremno i na SVAKI poziv dobra, u što god bio ‘upakiran’. Svi znamo što to znači – pomoći uvijek i svakome unatoč vlastitoj lijenosti, nezainteresiranosti, malodušnosti, predrasudama ili čak gađenju  – ne malo poslije, ne kada to nama odgovara, ne samo prijateljima i simpatičnim strancima.  Ne čini se strašno, to je nešto što bismo ionako morali činiti kao mladi uzorni katolici, zar ne? Ali može biti itekako strašno i teško, no obećajemo još nešto: da će nas na našem putu pratiti sv. Franjo, a znamo kako je on riješio svoj problem straha i odbojnosti prema bolesnima, te Majka Marija, za koju smo sigurni da je propatila mnogo više od nas. To bi nam trebalo pomoći da ne odustajemo od dobra radeći nešto što se trenutno čini važnije, iz dana u dan. Što više vremena već DANAS izdvojimo za Krista, bit ćemo raspoloživiji za druge, spremniji dati sebe za njihovu sreću, spremni sijati radost gdje god prolazimo.

S ovim citatom dolazimo do drugog izvora u kojem je sadržan lajtmotiv ovog teksta, molitve Frame (i do skorog kraja ove kolumne, nadate se). Ova molitva, kao i sve ostale, sadrži hrpu jednostavnih mudrosti:  ako smo ponizni, ne robujemo sebi samima, ali ni grijehu, dosadi i manjkavosti; ako smo siromašni duhom i ništa ne trebamo, ništa nam se ne može ni oduzeti; ako imamo smisao, ljubimo, a po Kristu i s ljubavlju dolazi sve ostalo. Čak i čisto srce spremno činiti dobra djela. Stoga se molimo za ljubav pa će i naše javljanje na pozive dobra, koje često zove sa skrivenog broja, biti sama svjetlost i radost, a ne muka i nužno zlo kao što je bilo čitanje ovog teksta.

Komentari

9 komentara na temu: “Odazvati se na svaki poziv dobra.”

 1. Filip kaže:

  poticajno 😉

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Sanja kaže:

  Jako lijepo rečeno. sad tek to vidim… Pozz 😉

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Giuseppe kaže:

  I što dodati na ove tvoje misli… Tužno je to što jako mali postotak zna molitvu Franjevačke mladeži, još manji postotak ju moli na svojim susretima… A rijetko se čuje na obećanjima… Hvala ti na ovom upozorenju. Iskreno se nadam da će se to promjeniti… 😉

  Sve pohvale na kolumnu… Što je Duba rekla gore, standardno odlično… 🙂 +

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Andrea kaže:

  Samo ću reći….moja grupljanka, moja grupljanka! Bravo Inge! 🙂

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Tiki kaže:

  piši češće! 🙂

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. marina kaže:

  jednostavno i jasno 🙂

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. JAKO DOBAR TEKST JAKO INGE MIŠČEVIĆ JAKO DOBAR TEKST OD POČETKA DO KRAJA

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. I da ne znam da je Ingina kolumna…znala bi da je Ingina kolumna…standardno odlično 🙂

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0Za komentiranje se registriraj ili ispuni sljedeća polja:

*