Luka Tripalo

Pogled unutra

Kad neće Muhamed brdu…

kategorija:  | objavljeno u: 

Iskreno govoreći, nisam htio prihvatiti ponudu  za kolumnu, budući da su mi se odmah nametnule misli: „Jooj, onda moraš nešto pametno napisati, treba ljude navesti da o nečemu razmisle…“ No, prečesto se opterećujemo upravo takvim mislima: da trebamo svojim bližnjima ostavljati tko zna kako velike riječi, biti moralisti i propovjednici, ostavljati mudrosti o kojima bi drugi trebali razmišljati.  Rijetko se sjetimo nečega mnogo važnijeg: da naše riječi mogu promijeniti samo način nečijeg razmišljanja, a naše iskustvo – pogotovo iskustvo Boga – može promijeniti nečiji život.

Stoga ću nastojati baš oko toga u ovoj kolumni ne tjerati vas da samo razmišljate, nego tjerati vas da mijenjate svoj život. Zvuči nadobudno i pomalo goropadno – što ima o životu meni govoriti neki klinac, što on uopće zna o životu? Istina. Ne znam mnogo o njemu, pa vam ne ću govoriti što znam o životu – teoriju – nego ono što sam iskusio, što je meni pomoglo, što sam promijenio – praksu. Zato se kolumna zove Pogled unutra – da ne gledate nakon čitanja nju („hm, ovo je dobro/katastrofalno napisano“) ni mene („pametan/bezvezan je ovaj mali“), nego da pogledate u sebe – i poduzmete nešto. Isus je Kraljevstvo nebesko obećao vršiteljima, a ne slušateljima Božje riječi.

Božju riječ danas teško možemo vršiti poput Franje, doslovno: prodati sve što imaš, ostaviti svoju obitelj za sobom i propovijedati po ulicama, ali možemo svakog dana činiti što Pavao kaže: „Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja.“ (Rim 12, 2) Ta svakodnevna promjena života – to je onaj prijelaz „iz Evanđelja u život“ iz našega Statuta. Naravno, možete je izbjegavati, odgađati, ne vidjeti – ali prilike za njeno ostvarenje doći će vam kao Muhamedu brdo u naslovu. I to na najneočekivanije načine.

Kotrljao sam se tako jednom nakon škole kući (ima dobrih 3 kilometra od grada do mog seoceta), umoran kao pas i veoma zabrinut. Bilo je to i vrijeme neke duhovne krize, kad se osjećaš velikim pred ljudima, a malenim pred Bogom, kad nastojiš sam sebi odgovoriti na pitanja koja te muče. I tako, razmišljajući o tko zna čemu, odjednom sam ugledao kako nešto bijelo leži na pločniku. Rekoh, hajde, ipak sam ja “framaš” pa da to bacim u kantu… Kad sam podigao taj komad papira, nisam mogao vjerovati svojim očima: bilo je to nekoliko prastarih požutjelih, iscrtanih i slijepljenih stranica čega drugog nego – Biblije, od 106. do 119. psalma. Bog ti svoju riječ nekad stvarno podmetne pod noge!

Ono što sam odmah pročitao bio je dio Psalma 119: „Učini milost sluzi svojemu, da bih živio i čuvao riječ tvoju.“ Tad mi je sinulo: moja je duhovna kriza proizašla iz toga što ne živim Božju riječ! Sav je moj odnos s Bogom završavao s molitvom, s čitanjem Božje riječi. Tad sam shvatio da je vrijeme za promjenu: molitva treba biti tek početak odnosa s Bogom. Kao što je rekao D. L. Moody: “Biblija nam nije dana da bismo više naučili, nego da nam promijeni život”.

Nemojte poput mene čekati da vam Biblija padne na glavu da biste nešto promijenili i počeli je čitati. Nego, odvojite 15 minuta svakog dana prije spavanja, uzmite Novi zavjet i nemojte ga otvarati nasumce. Krenite od početka, pročitajte redak, dva, koliko je potrebno i razmišljajte 15 minuta. Postavite si pitanja da si pomognete, ne samo „Što Bog želi reći?“ nego i: „Što Bog želi da učinim?“ Osluškujte. Sažmite u jednu rečenicu ono na što vas ta riječ poziva i donesite praktičnu odluku – što ćete učiniti u vezi s tim. To ne treba biti ništa veliko, ali mora biti primjenljivo i osobno! Konačno, zapišite svoju odluku, svoju rečenicu, odlomak koji ste pročitali na jednu karticu i nosite je sa sobom. Čitajte je sljedeći dan, razmišljajte ponovno, dopunjujte, izvršite. Ponavljajte ovo svaki dan: čitanje, razmišljanje, odlučivanje, primjenjivanje.

To je vaše Evanđelje – ne ono što čitate, nego ono što činite; ne ono što spoznate, nego ono što promijenite. Erazmo je rekao: „Duh će biti moćan ondje gdje bude djelovao.“ Vaš će život biti moćan ondje gdje se bude mijenjao. Krenite već danas ususret toj promjeni; inače, vaše bi vas brdo moglo mimoići.

Komentari

9 komentara na temu: Kad neće Muhamed brdu…

 1. Hvala na komentarima, fra Ivan dobro primjećuje, iz Božje riječi nikad ne treba isključiti ono najvažnije – Boga.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Mirtla kaže:

  WAU!!!!!!!! 😀

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. fra Ivan Penava kaže:

  Lijepo napisano Luka, hvala ti na svjedočanstvu.

  Uistinu, Riječ je Tijelom postala i nastanila se među nama – tako je opisano Isusovo utjelovljenje. I svaki put kad tu Riječ, Božju Riječ koja je sam Isus primjenimo u životu utjelovljujemo Isusa među sobom. On ponovno dolazi među nas.

  Zapisao si, Luka: “Ponavljajte ovo svaki dan: čitanje, razmišljanje, odlučivanje, primjenjivanje.” Svakako bi bilo dobro ubaciti na početku moliticu Duhu Svetom, tako da naše razmišljanje ne bude samo naše, ljudsko i ovozemljasko logično promišljanje, već da nas stvarno Duh Sveti ponese. A na kraju se može i jednom pjesmo zahvaliti Bogu na primjenom znanju.

  I sv. Franjo je dugo molio: “Gospodine, pokaži mi što hoćeš da učinim, objavi mi svoju riječ”.

  Samo hrabro nastavi!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. silvana kaže:

  Stvarno jako dobro napisano…nemojte čekati da vam Biblija padne na glavu…mi puno toga samo čekamo umjesto da se pokrenemo i počnemo raditi nešto…mijenjati sebe…trebamo više čitati, slušati i osluškivati što nam Bog želi reći i što On želi od nas…i početi se ponašati u skladu s Njegovom voljom…i izvršavati Njegovu volju…
  Stvarno jako poticajan tekst, Luka… :))

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Dolores kaže:

  tako jednostavno a tako istinito, tako blizu a ponekad nam se cini tako daleko… divno je znati da je Ziva Rijec – ZIVA upravo tu i upravo sad i pored nas…. savrsen i poticajan tekstic… netko bi rekao za autora ”pametan je ovaj mali” . . . 🙂

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Marta :) kaže:

  Luuuuka lijepooooo 🙂

  Reči će Pavao Hebrejima: “Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna…”

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. daria polic kaže:

  prelijepo i istinito..tako je malo potrebno da bi covjek duhvno se obnovio..potrebno je samo 15 min da postanes novi covjek u blizini Njegove ljubavi ♥

  Bravo Luka 🙂

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Luca Dabic kaže:

  Bravo Luka, odlična ti je kolumna i za sve nas mlađe i starije poticajna. Nastojmo svi uvijek osluškivati Božji glas.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Filip Polegubić kaže:

  Zaista isplatilo se čekati ovu kolumnu i kolumnista…

  Koje svjedočanstvo Žive Riječi, svaka čast- kako je Velik naš Gospodin… Evo ja svjedočim jednu predivnu molitvu sa Framašima i FSR-ovcima, molitva 7 koraka koja uzima Evanđelje nadolazeće nedjelje i koja pomoću 7 koraka dolazi do riječi (zajednička je molitva) koja će te/nas voditi kroz tjedan i koju svaki dan trebamo živjeti i pounutarnjivati…Riječ je Život, a Život je Isus Krist

  Bravo Luka, veselim se tvojoj idućoj kolumni!

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0Za komentiranje se registriraj ili ispuni sljedeća polja:

*