Jesenska i V. izborna skupština Osječkog područnog bratstva Frame

kategorija:  | objavljeno u: 

Framaši iz cijelog Osječkog područnog bratstva okupili su se u subotu, 27.10.2012. u Vukovaru na još jednoj skupštini. Skupštini su prisustvovali predsjednici i delegati  15 mjesnih bratstava zajedno sa svojim duhovnim asistentima, a predvodila ju je područna predsjednica Mateja Đumić. Nacionalno vijeće je na skupštini bilo u gotovo punom sastavu. Prenijeli su mnogo informacija i vijesti  te su predstavili nekoliko projekata, susreta i ideja, no njihova glavna uloga bila je nadgledanje izbora.

No, idemo redom. Nakon što su framaši zauzeli svoja mjesta u prostoriji gdje se skupština održavala, uslijedili su uvodna molitva, pozdravi, potpisivanje i prozivanje prisutnih. Nakon toga je jednoglasno usvojen zapisnik sa prošle skupštine u Belišću. Uslijedilo je kratko izlaganje o izvješćima koje je svako mjesno bratstvo moralo poslati prije skupštine. U izvješću je bratstvo moralo izvijestiti o svojim karitativnim djelatnostima, odnosu sa duhovnim asistentom, odnosu sa OFS-om, susretima formacije te ostalim novostima. Nakon što je područna predsjednica pročitala skraćeno kombinirano izvješće, kratko se raspravilo o nekim stavkama izvješća, uloženi su i prigovori, a na kraju su dvije Frame usmeno iznijele svoja izvješća.

Nakon toga smo se osvrnuli na događanja u prošloj framaškoj godini: Proslavu rođendana Frame na Trsatu, Franjevački hod, Nacionalni susret za voditelje formacije, Duhovni kapitul i Školu animatora. Na nekim od tih susreta zbog daljine i cijene neka bratstva nisu mogla sudjelovati pa se raspravljalo na koje se načine ti problemi mogu riješiti za ubuduće. Voditelji formacije upozoreni su da su se preuzimanjem službe voditelja formacije na neki način obvezali prisustvovati susretima za voditelje formacije, a ostale se podsjetilo da je taj seminar otvoren za sve one odgovorne u bratstvu, ne samo voditelje formacije. Nakon toga utvrđen je kalendar događanja za ovu godinu. Većih problema nije bilo, iako su neki datumi bili jako popularni i više je Frama na taj datum željelo slaviti svoja Obećanja. Na kraju su stvari razriješene dogovorom, a ne svađom, kako i priliči framašima. Svaka je Frama dobila svoj datum, a Frama Sikirevci iskoristila je priliku da još jednom pozove na svoja Obećanja 10.11. To će biti prva Obećanja u novoj framaškoj godini.

Nakon nekoliko „kraćih“ točaka (Framaportal, poslanice Framama, Nacionalni priručnik za formaciju i dr.), nacionalno vijeće je predstavilo projekt e-Frame koji je naišao na jednoglasno odobravanje. Pod rubrikom „razno“govorilo se uglavnom o jednoj stvari, no i to je bilo dovoljno da se atmosfera zahukta.  Rasprava o promjenama u vremenu održavanja Franjevačkog hoda i drugačijem konceptu programa u Italiji morala je biti prekinuta ručkom koji je dočekan kao dobrodošao predah i prilika za druženje. Nakon ručka skupština je odlučila odmah krenuti s izborima, kako bi oni framaši koji nisu mogli ostati neograničeno dugo mogli sudjelovati.

Izbori su potrajali neko vrijeme jer nijedan vijećnik nije izabran u prvom krugu. O tome koliko je bilo iznenađenja i uzbuđenja, dovoljno govori činjenica da je predsjednica izabrana tek u četvrtom krugu, inače su potrebna tri. Većih neregularnosti nije bilo, iako se u jednom trenutku čak i ime jednog od duhovnih asistenata našlo na glasačkom papiriću. Većina prisutnih je svoju dužnost ipak shvatila ozbiljno pa je glasala kako treba; po svojoj savjesti. Jednako tako su svoje kandidature, a kasnije i službe, prihvatili novi vijećnici Osječkog područnog bratstva Frame:

Mateja Đumić (Frama Vukovar)-predsjednica
Magdalena Grčić (Frama Požega)- potpredsjednica
Marina Basić (Frama Osijek-Tvrđa)-voditeljica formacije
Josip Matezović (Frama Đakovo)-tajnik
Martina Plavšić (Frama Bošnjaci)- blagajnica

Nakon što su izbori uspješno privedeni kraju,  ukratko su izneseni i posljednji argumenti vezani uz temu Franjevačkog hoda nakon kojih nije došlo do nekakvog koncenzusa jer je polovica prisutnih bila suzdržana. O tome će zasigurno još biti govora u mjesecima koji slijede. Nakon završne molitve koju je predvodio fra Ivan Penava, veoma umorni no puni dojmova, framaši su se vratili svojim kućama.

Puno bi se moglo napisati o ovoj skupštini. Bila je veoma zanimljiva, mnogi bi zasigurno rekli i napeta. Puno je toga rečeno i puno toga učinjeno. Što je od toga bilo dobro a što ne, vrijeme će pokazati. Izabrani su vijećnici koji će bez sumnje svoje dužnosti obavljati savjesno i na umu uvijek imati ono najbolje za područno bratstvo. Neka ih Bog blagoslovi i prosvijetli ih Duhom mudrosti kako bi mogli donositi ispravne odluke i voditi područje u pravom smjeru. Nadam se da je i svima drugima skupština bila poučna kao meni te da će nam sve što smo mogli čuti i vidjeti, na ovaj ili onaj način, biti na osobnu i na izgradnju naših mjesnih bratstava.

Mir i dobro!

 Dubravka Sertić, Frama Našice

Komentari

3 komentara na temu: Jesenska i V. izborna skupština Osječkog područnog bratstva Frame

 1. Rea kaže:

  Taman sam ja htjela pohvaliti majicu, ali vidim da sam preduhitrena 😛

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Jozo Miller kaže:

  Bambir, dobra ti je majica 😀

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. fra Ivan Penava kaže:

  Lijepo napisano. Bilo mi je lijepo doživjeti zajedništvo framaša iz cijele Slavonije.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0Za komentiranje se registriraj ili ispuni sljedeća polja:

*